Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2OE5
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12SP5

Забележителности

Късноантичната римска крепост Кастра Мартис в град Кула

Останките на късноантичната крепост „Кастра Мартис” се намират в самия център на град Кула.
Крепостта е обявена за архитектурно-строителен паметник в бр. 41 на Държавен вестник от 1965 г. Възникването й е свързано с историята на българските земи през римската и ранновизантийската епоха (I- VI век). Останките от крепостта са разположени в историческия парк „Кастра Мартис”, недалеч от тях се намира и музейната сбирка с откритията, направени при проучванията на крепостта. Крепостта охранявала важния римски път от Бонония (Видин) за Сингидунум (Белград).
При археологически проучвания е установено, че преди изграждането на крепостта, по същия склон, на който е разположена, е съществувало малко тракийско селище, в което животът е започнал още през първото хилядолетие преди новата ера и продължил и през първите векове на Римската империя. Крепостта се състои от две части – малко квадратно укрепление – квадрибургий, и кастел, разположен южно на него. Двете части са строени в различни периоди.
Крепостта претърпяла разрушение при готските нашествия в края на IV в., но най-много пострадала от хунските набези през първата половина на V в.

Етнографска къща с експозиция

Началото на етнографската експозиция, изложена в тази етнографска къща, е поставено през 2010 г., когато по инициатива на Емил Дичев, филолог, етнограф и общественик започва събирането на експонати от дарители от цялата община. От 87 души са събрани около 700 предмета от стария градски и селски кулски бит, включително национални костюми от региона.Първата част от експозицията е свързана с градския кулски бит - изложени са битови предмети, използвани от нашите предци през 19 век - характерни детайли от вътрешния интериор на градската къща, тъкани, предмети и др.Експозицията включва съдове и покъщнина в огнищено помещение на стара кулска къща - оджак и домашно тъкачество и облекло. Представена е колекция от напоясни хурки, чекръци, кошници, съдове за вода и др. В частта "плевня" или "кош" са изложени оръдия на труда и занаятчийски предмети. Най-старият предмет в експозицията е ръчна мелница за жито - хромел, която е от края на 17 век.Етнографската къща е резултат от спечелен и реализиран проект на Община Кула съвместно със сръбската община Болевац по програмата за трансгранично сътрудничество с Република Сърбия. За целта е закупена от общината стара градска къща с уникална архитектура, подходяща за музей, която  е преустроена, за да отговаря на всички изисквания. В изложбата са събрани предмети с културно-историческа стойност от Кулския край, чрез които посетителите могат  да опознаят и заобичат богатото минало на Кулския край.Къщата е историческа и културна ценност, принадлежала е на Кънчо Костов Йончов, един от някогашните кметове на град Кула, интересна и автентична е, с характерните за стария градски бит отделения.

Къща Музей "Александър Поплилов"

Къща Музей "Александър Поплилов"По- малко известен е един друг обект в град Кула, който съчетава история и изкуство- това е къщата- музей "Александър Поплилов", където известният български художник, роден в Кула, проф. Александър Поплилов, е прекарал детството и младежките си години. Тук е уредена и градска картинна галерия с картини на кулски художници и художници от Сърбия, гостували на града ни по време на ежегодните пленери на изобразителното изкуство, които се провеждат в Кула по време на традиционния панаир. В постоянната изложба може да се видят няколко оригинални акварела на известния кулски художник Йордан Гешев.Родната къща на проф. Поплилов е предоставена на Община Кула от съпругата му след смъртта на художника. Впоследствие е ремонтирана и пригодена за музей. Официално е открита за посетители през август 2007 година.

 

Обновена Музейна сбирка

В ремонтираната сграда на градския музей в Кула е подредена обновената музейна  сбирка от предмети и артефакти, открити при разкопките на късно античната римска крепост Кастра  Мартис, която е национален паметник на културата.  През 2016 г. бе извършен основен ремонт на сградата на музея с поставяне на топлоизолация, облицоване с каменни плочи, поставяне на нова алуминиева дограма, осигуряване на достъпна среда. Бяха ремонтирани и всички вътрешни помещения - изложбена зала, занаятчийско ателие, помещения за уредник, охрана, склад и др. Така сградата на градския музей в Кула бе приведена във вид, позволяващ подновяването на експозицията. Първоначалната музейна сбирка е открита още през далечната 1981 г. с експонати, открити при разкопките на кастела през 70-те години. Представени са глинени съдове, мраморни колони, бронзови статуетки, сечива - земеделски, каменоделски и др., върхове на стрели и копия, глинени лампи и различни по форма съдове, бронзови фибули и монети, които разказват за бита на древните обитатели и за бурните събития, които е преживяла крепостта, играла важна роля в отбраната на тези земи през 4 - 6 век.